Difference between revisions of "Peckham Rye Station Gateway"

From Peckham Vision
Jump to: navigation, search
Line 8: Line 8:
 
*[[Peckham Rye Station]]
 
*[[Peckham Rye Station]]
 
*[[Old Waiting Room]]
 
*[[Old Waiting Room]]
*[[Peckham Rye Station/station forecourt]]}}
+
*[[Peckham Rye Station/station forecourt]]
 +
*[[Gateway comments]]
 +
}}
  
  

Revision as of 17:47, 19 October 2013

See also



Public conversation about the design of the station developments

thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays

Because the Council did not release any information about the conceptual discussions, Peckham Vision has encouraged a public conversation about these aspects:

  • Front of station: A new square is being created in front of the station. What kind of square? What would you like to see there..?
  • Back of station: The plan is to create a new area at the back, linked to the new front square. What would you like to see there..?
  • Blenheim Grove: What would you like to see happen in the arches with fronts on Blenheim Grove..?

These different areas of the station development site are explained below with a map

Please post your comments on Facebook page Peckham Rye Station or email info@peckhamvision.org

We will post them up: comments here.

7th September 2013 - Peckham Rye Fete

Peckham Vision's mobile exhibition returned for another year to this popular summer fete, where more discussions about the town centre and station developments were had.

thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays

Station restoration latest August 2013

The Council is developing plans for the design and development of the new front square and new commercial spaces at the back of the station. There is not yet satisfactory information about how the public can contribute to these ideas. The Council say they can release no information about the conceptual discussions between the Council and Network Rail. Their current plans are to submit the detailed planning appication by December 2013. This would pre-empt some issues, and give only the usual limited few weeks for consideration and none for conceptual and design discussions. The Council are not clear yet if they can secure agreement with the GLA to give more time for this. The need for a community public conversation now therefore continues.

24th August 2013 - Hush House Supermarket at the Bussey building

Peckham Vision's exhibition was a feature in the new Hush House Supermarket, which was visited by hundreds of people. There were many discussions about the town centre and the station developments.

thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays

Arches Open Studios 28-30 June 2013

Peckham Vision's mobile exhibition was there all weekend at The Arches open studios. We leafleted all residents and businesses in Blenheim Grove in advance. Several visited the stall over the weekend, and learnt the latest information about the station area development, and discussed the issues in Blenheim Grove for residents and for businesses.

thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays

Revised map of properties in the station plans June 2013

The map attached to the Council June report (see previous news it) gives further details of the position relating to the possible plans for properties adjacent to the new square and to the station building. This latest news is reflected in this revised Peckham Vision map
Appendix 1 Gateway to Peckham Map - A3 coloured v.08.jpg
. The colours refer to:
  • Station Arcade (deep blue), and the buildings (paler blue) on the other sides of the rail lines there.
  • Holly Grove & Blenheim Grove (pink): the buildings fronting these two streets & fronting the station forecourts under the rail-tracks adjacent to either side of the station building.
  • Rear of the station (green): the rail arches, their forecourts and access road from Blenheim Grove.
  • The Arches (yellow): the rail arches beyond the potential rear market with separate access from Blenheim Grove.

The agreed plan is to remove the buildings in Station Arcade (deep blue) to recreate the public square, and to create a path from front to rear of the station at ground floor level within the station building to connect the new front square and a possible new rear market. The buildings (in paler blue) may need to be removed because of the way they are connected through the arches to the Arcade. The buildings in pink are less likely to be affected. The paler green shade indicates the arches with forecourts on Blenheim Grove; and the darker green those arches between the railway lines. There is no information about the plans for any of these arches behind the station. The Council and Network Rail say they will consult the public on the plans for the whole site in 2014. Because there are no Council plans to enable public discussion about design ideas of all this before that stage, Peckham Vision is continuing with the public conversation about the possibilities. The information was displayed by Peckham Vision at the weekend Open Studios in The Arches over the weekend of 28 – 30 June [see photos above]. We leafleted all residents and businesses in Blenheim Grove in advance, and several visited the stall over the weekend.

Revised Council position on station plans June 2013

Following the deputation the Cabinet decision was ‘called in’ by the Overview Scrutiny Committee. As a result of that a further report and map was made to the Cabinet by Cllr Fiona Colley. This is an extract: “This report follows up a number of issues raised regarding our Gateway to Peckham cabinet decision in April. Unfortunately the original recommendations of that report indicated that the council intended to buy out all interests across a far larger area than we in fact intended. Although this was clarified at the meeting and the recommendations amended, some confusion remained and the report was called in to scrutiny.
I'd like to thank Overview and Scrutiny Committee for their decision not to refer back the decision to cabinet and for their constructive recommendations. We are through this report taking the opportunity to clarify the extent of the area in which the acquisition of all interests is required. We also recommend agreeing the other two recommendations and that cabinet should receive a further report and recommendations when investigations of models of partnership arrangements is complete.
Since the last report I have taken the opportunity to visit a number of the cultural businesses who were concerned about their future. I hope I have provided them with a level of reassurance that far from wishing to evict them from the area, that the Gateway to Peckham project is an opportunity to build on the best that Peckham already has to offer and create an arts, culture and leisure hub that will create jobs and business opportunities and be an exciting new destination in London.”

Opening the discussion about the possible changes on the site April 2013

Appendix 1 Gateway to Peckham Map - A3 coloured v.06.jpg

We have produced, as a discussion aid, this illustrated map of the station. It is based on the map in the Cabinet report. The colours are broad brush indications of different parts of the site and not precise boundaries. They show how the different parts might relate to the regeneration ideas, so it can help us all to know what we are referring to in discussion. The colours refer to

  • Station Arcade (blue): the buildings between the rail lines in front of the station building.
  • Holly Grove & Blenheim Grove (pink): the buildings fronting these two streets & fronting the station forecourts under the rail-tracks adjacent to either side of the station building.
  • Potential rear market (green): the rail arches, their forecourts and access road from Blenheim Grove.
  • The Arches (yellow): the rail arches beyond the potential rear market with separate access from Blenheim Grove.

The agreed plan is to remove the buildings in Station Arcade to recreate the public square, and to create a path from front to rear of the station at ground floor level within the station building to connect the new front square and a new rear market. There is no information on ideas or plans for other buildings or parts of the site. We had understood that there would be public consultation and discussion about the design of all this before decisions on design and final plans are made. But the process is currently not known.
In the meantime lots of people want to know more and discuss different aspects of it so we hope that the map we have produced will be useful for that, and for clarifying what the range of possibilities may be. We will be glad to respond to any queries to help the discussion along.

PV Deputation to Cabinet to stop wholesale clearance of businesses on station site 16 April 2013

We had a shock in discovering a Council report for 16 April 2013 which seemed to recommend a total clear out of the businesses on Network Rail land around Peckham Rye station between Rye Lane and Bellenden Rd. See the report and map It had been expected that some businesses would be displaced by the plans to recreate the station square and reclassify the industrial land behind the station for town centre commercial use, and that for the rest there would be an organic process of change. No one expected that everything would be swept away to create a sterile place which would have to start all over again.

The Peckham Graces
The Peckham Graces

Peckham Vision took a deputation to the Council Cabinet meeting on 16 April at Council HQ 160 Tooley St, for clarification, and if it was a plan for wholesale clear out to seek a postponement for urgent discussions about a different approach. The room was packed with supporters from Peckham. It was nerve wracking but we won! The report had said the Council was working to secure 'vacant possession' across the whole site. After our reprsentations, the top councillors said they had no intention of clearing the whole site and going for ‘vacant possession’ of it all. They said the report was not well drafted. Council had wanted the blanket authority to do what they wanted. They didn’t get it. The community was united to protect the key local enterprises of the future. So it was a great result, with a united community, and the drastic plan appeared dead. Our vision of an integrated sustainable Peckham is still alive. But there is much hard work still ahead to keep watch and to nurture our Peckham.

While the deputation was presenting its case to the Cabinet meeting, young artists supporters from Peckham created a pop-up art performance in the lobby of Southwark Council. This was a tasteful inspiring illustration of the free independent spirit of the creative economy in Peckham which needs gentle nurturing and not a heavy handed regeneration site clearance.


See media reports:

Southwark News 25 April 2013
South London Press 23rd April 2013
ARTWEEKLY website post



Original station square to be restored November 2011

On 23rd November 2011, the London Mayor announced that Peckham would receive between £4m-£5m from the Mayor’s £70m Regeneration Fund, which was set up to help repair the damage caused by the August 2011 riots. Southwark Council has said it will match fund the project to restore the open square in front of the station, and transform the spaces around the station in the middle of the town centre. Read more comment and Evening Standard The proposal for this project was able to be put together by the Council to meet the GLA's very fast timetable immediately after the riots because of all the work that had already been done by Peckham Vision, the Peckham Society and the Rye Lane & Station Action Group in collaboration with the Council over several years. The Southwark News reported it as recreating the 'Grand entrance’ for the Victorian station. Read the article here. The Council are now working on the details of the plans, and discussing with Peckham Vision the way the community work on the station and surrounding area can be aligned with those.