Peckham Rye Station/station forecourt

From Peckham Vision
Jump to: navigation, search
See also

Staircase now being restored January 2016

The funds have been brought together from Railway Heritage Trust, Network Rail and from the Council Cleaner Greener Safer scheme to restore and extend the staircase. We hope to get access again this summer to do a series of historical events to celebrate the railways in Peckham. More news later.

Staircase restoration stalled by Station Gateway plans 2014/15

The delays caused by excluding the public from discussion, during 2012-2013 about the way to design the improvements around the station, have stalled the progress on the use of the Old Waiting Room and the restoration of the staircase. In the meantime, working together, local Benedict O'Looney Architects have volunteered their expertise to line up most of the funds to complete the staircase and the necessary agreements for alterations, and Peckham Vision have developed a business plan for a community enterprise to run the space as a multi purpose venue hire. This will be put to Network Rail soon.

Final restoration of staircase maybe ready to start in 2014

Staircase restoration: most of the planning and permission work to complete the restoration and extend the staircase has now been done. The next stage is to raise another approx £50,000 to pay for the restoration. A fund raising plan is being developed, and discussions with Network Rail in process. If you can help please email info@peckhamvision.org

The original Victorian stone and cast iron staircase January 2013

In November 2012 there were the first glimpses of the original Victorian stone and cast iron staircase from the forecourt of Peckham Rye station, for the first time for over five decades. The bricks had just been removed and replicas of original window frames installed.

thumb displays
thumb displays
thumb displays
thumb displays

now in January 2013 that initial work is completed and the staircase is fully visible, and illuminated in the evenings, creating a magical spectacle at the station. This is another step along the way to full restoration of the front of the station.

thumb displays
thumb displays
thumb displays

The station architect Charles Henry Driver was an energetic proponent of cast iron which is used in this staircase. In the station’s alterations in the 1930s and 1960s most of the station’s other distinctive cast-iron work was removed. Examples of this can still be seen at the Denmark Hill and Battersea Park stations. The original iron stair remains in Peckham Rye station, and the work initiated by local groups will restore this, and extend it to the restored Old Waiting Room.

thumb displays still from TV The Sweeney 1979

This striking stone and cast iron staircase originally led to a gallery at second floor level in the ticket hall. Later, it was extended out onto the front of the station building and through a window on the top floor into what became, until the 1960s, the public Billiard Hall (the picture shows this extended staircase in a still from this 1979 episode 1979 TV programme The Sweeney; this extension was removed in the 1980s). Until about 1900 the room had been the original Waiting Room, and since 1962 was bricked up. Current work is restoring the staircase and extending it up inside the stairwell one flight, to bring it into the Old Waiting Room for the first time from the forecourt. It is hoped to raise the funding to complete this by the end of 2013. This will give public access to the space above the ticket hall without going through the station.

The work is being carried out by Benedict O’Looney Architects who have done all the restoration work so far, with the generous support of Southwark Council’s Cleaner-Greener-Safer Fund, Network Rail, the Railway Heritage Trust, and the Peckham Society. More work and more substantial funds are needed to restore the Old Waiting Room fully, and plans are being developed by Peckham Vision for this, and for the use of the room as a community managed town centre space for a variety of uses and available for hire.

This will also need a lift installed in the station to carry goods and materials to the Old Waiting Room and provide disabled access. Network Rail is preparing plans for lifts to all platforms to put to the Department for Transport for funding. Peckham Vision has made proposals for these plans to include lift access for the Old Waiting Room. Without it will not be useable as it will not meet the statutory requirements for disabled access.

VIPs visit the historic restoration work December 2012

On the 12th December Harriet Harman the local Peckham MP, accompanied by MPs Tristram Hunt and Dan Jarvis, and transport expert Christian Wolmar, visited the station to see the restoration work, and talk with Peckham Vision - see pictures. They applauded the work and pledged their support for the community's continuing work. See Evening Standard article by Tristram Hunt.

thumb displays
thumb displays

Onwards with revitalising the station March 2010

Two more CGS proposals have been accepted by the Community Council to take forward improvements at the station. The Peckham Society's bid for about £6k was successful to restore the 3 lower windows and 2 doors in the tower to the left of the forecourt. This will reveal the beautiful metal staircase leading from the station forecourt almost up to the Old Waiting Room. This adds to the work now completed on restoring the wooden floor, and the opening up of the windows and flooding the huge room with light.
Southwark Rail Users' Group's proposal for clearing up some of the clutter in the front (repositioning the notice board), improving the lighting and the role of the tub plants, was also accepted. This will enable SRUG to add to the money pot being provided by Southern Rail through our energetic Station Manager Barry Jones, and take part in working out the details of the improvements. We are moving slowly but steadily to being able to open up the magnificent old room for public use. This vindicates the plan from the community groups involved of taking it one small step at a time to get there.